Gimnazjaliści gotują

Pod koniec lutego odbyło się kolejne  spotkanie kulinarne. Szkolni kucharze z klas gimnazjalnych integracyjnych przygotowali deser w postaci gofrów. Były to gofry suche, z dżemem, cukrem pudrem oraz bitą śmietaną i owocami.

Wykonali poszczególne zadania:

-przygotowanie naczyń i przyrządów do przygotowania gofrów

-połączenie wszystkich składników

-pieczenie gofrów

-przygotowanie bitej śmietany i owoców do dekoracji

-wspólna konsumpcja

Po wykonaniu wszystkich zadań uczniowie wlewali ciasto do gofrownicy. Wszyscy świetnie współpracowali czego dowodem były pyszne gofry. Podczas wspólnego przyrządzania gofrów uczestnicy zajęć mieli możliwość kształtowania umiejętności posługiwania się narzędziami maszynami oraz opanowania prostych  umiejętności  i czynności współpracy. Uczyli się także  koncentracji uwagi i skupienia na danych czynnościach oraz zaspakajali własne potrzeby.

Podajemy przepis:

2jajka

2szklanki mąki

pół szklanki oleju

1 i ¾ szklanki mleka lub wody gazowanej

2łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4łyżki cukru

Anna Jarzynka i Elżbieta Brodziak